Како безбједно зауставити ауто ако откажу кочнице?

12.03.2020. 11:13
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Ако вам се раније десило да су вам кочнице отказивале, онда знате колико то може да буде непријатна и опасна ситуација. Да бисте избјегли панику и евентуалну саобраћајну несрећу, треба да знате шта тачно да радите у таквој ситуацији.

Због тога је сајт "Аутогуру" саставио упутство које возачима може да помогне да зауставе аутомобил, уколико се догоди да кочнице "неће да слушају".

Смањите брзину

Ако притискате кочницу, а ништа се не дешава, постоји други начин да успорите. Смањујте брзину мјењачем, али постепено, једну по једну, не прескачићи одмах на најмању брзину, јер у том случају могу да вам се заблокирају точкови. За то вријеме лагано попуштајте притисак на квачило.

Ако возите аутомобил са аутоматским мјењачем, требало би да (у зависности од врсте аутоматика) можете ручно да изаберете брзине. Када успијете да смањите степен преноса, то ће подстаћи кочење мотором, које ограничава проток ваздуха и ствара вакуум у мотору, који обезбјеђује отпор у цилиндрима. Ово смањује брзину мотора, па и самог аутомобила.

Избјегавајте неутрални положај мјењача

Било да возите ауто са мануелним или аутоматским мјењачем, избјегавајте пребацивање мјењача у неутралну позицију (лер).

То може да онемогући кочење мотором, па ће ваш ауто наставити да се креће слободно. Ако се мјењач ипак нађе у неутралној позицији и из ње убаците у брзину, може се догодити да вам се точкови закључају и да изгубите контролу над аутом.

Користите ручну кочницу

Прије него што повучете ручну кочницу, провјерите да ли је брзина довољно мала. То значи да ћете неко вријеме морати да се крећете полако прије него што је повучете, а онда ће она потпуно зауставити ауто.

Запамтите да не треба свом снагом да повучете ручну кочницу, него њежно, док не примјетите да возило успорава. Ако је повучете превише брзо, заблокираћете задње точкове.

Избјегавајте претјерано окретање волана

Наравно да ћете морати да помјерате волан како бисте заобишли нешто или скренули, али избјегавајте оштро окретање волана како не бисте изгубили контролу над возилом.

Лаганијим окретањем лакше ћете одржати контролу над аутомобилом и сигурније га зауставити.

Иако понекад не можете избјећи отказивање кочница, најбоље је да их редовно провјеравате у сервису како бисте увијек били сигурнији у њихову исправност, преноси "Телеграф.рс".

Коментари 0
Повезане вијести
Сваки осми увезени ауто у БиХ је нов Сваки осми увезени ауто у БиХ је нов
Нијемац дивљао у Србији, возио 225 на сат! Нијемац дивљао у Србији, возио 225 на сат!
Остао без аута због дуга од 11.000 КМ Остао без аута због дуга од 11.000 КМ
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    11h 32m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    23h 5m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    22h 46m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    9h 46m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    7h 36m
    0