Како почетници требају означити ауто у складу са новим законом?

09.07.2020. 17:48
0
ИЗВОР: Катера

На нашим путевима се могу видјети аутомобили који су означени великим словом „P“, које означава почетника, односно особу која има положен возачки испит краће од 2 године.

Ова ознака је законски регулисана, односно дефинисане су њене димензије и положај на аутомобилу, али проблем представља што је правилник који регулише ову ознаку накнадно мијењан, а много младих возача не зна за те измјене. У Босни и Херцеговини од 31. марта 2018. године, како је на снагу ступио Правилник о измјенама и допуни правилника о начину обиљежавања моторног возила којим управља лице које први пут стекне возачку дозволу (,,Службени гласник БиХˮ, број 20/18), возач почетник испод таблице ,,Pˮ више није дужан да има уписан број возачке дозволе као што је до тада било обавезно.

Слика

Шта каже правилник?

Моторно возило којим у саобраћају управља лице које је први пут стекло возачку дозволу, у трајању од двије године, мора бити означено таблицом ,,Pˮ на прописан начин.

Шта подразумијева ознака ,,Pˮ?

Таблица је бијеле боје и на њој је црвеном бојом исписано слово ,,Pˮ. Таблица треба да буде израђена на магнетној подлози. Димензије таблице за мотоцикле по важећем правилнику износе 12 cm x 10 cm, док димензије таблице за остала моторна возила износе 16 cm x 16 cm. Висина слова ,,Pˮ на таблици за мотоцикле износи 8 cm, а ширина 4 cm, док висина слова ,,Pˮ на таблици за остала моторна возила износи 12 cm, а ширина износи 10 cm. Ширина линије којом је исписано слово ,,Pˮ на таблици за мотоцикле износи 1,5 cm, а за остала моторна возила 2 cm.

Слика

Таблица на мотоцикле се поставља на задњој страни возила непосредно изнад или испод регистарске таблице, док се таблица на остала моторна возила поставља на задњој страни возила, и то тако да средина таблице не буде удаљена више од 40 cm од лијеве бочне ивице возила, а висина таблице више од 1 m од ивице коловоза. Ако почетник управља у саобраћају на путу возилом које вуче прикључно возило, таблица се поставља на задњој страни прикључног возила. Један од разлога зашто на улицама широм БиХ и даље можемо примијетити возаче почетнике који испод ознаке „P“ имају исписан број возачке дозволе је тај што и даље на полагању тестова за возача моторног возила у БиХ имају питање на ту тему и погрешно су научени.

Слика

Питање је сувишно и треба га избацити из испитних питања за полагање тестова, јер тренутно по важећем правилнику ни један од понуђених одговора није тачан.

 

Текст писао: Срећко Кременовић

Коментари 0
Повезане вијести
Возачке испите пролазили и неписмени кандидати Возачке испите пролазили и неписмени кандидати
Без положеног испита возио 111 на сат брже од ограничења Без положеног испита возио 111 на сат брже од ограничења
Британка полагала 150 пута возачки за друге људе Британка полагала 150 пута возачки за друге људе
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    22h 22m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    12h 52m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    12h 33m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    21h 15m
    0
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    1h 19m
    0