Колике су казне због споре вожње у БиХ?

18.02.2020. 12:45
0
ИЗВОР: АТВ

Док најчешће говоримо о саобраћајним прекршајима због прекорачења дозвољене брзине кретања возила, десетине возача у БиХ сваке године кажњавају се и због, ни мање ни више, него преспоре вожње.

Из неколико Министарстава унутрашњих послова у БиХ полицајци су, пише "Klix", прошле године казнили тек неколико возача због споре вожње. Највећи број, укупно десет возача, кажњено је на подручју Кантона Сарајево.

У Зеничко-добојском кантону није било случајева санкционисања возача због споре вожње, док је у Унско-санском кантону забиљежено неколико случајева.

-Врло ријетки су случајеви кажњавања због споре вожње иако можемо рећи да су присутни возачи у саобраћају који управљају возилом испод минималне дозвољене брзине кретања возила - рекао је портпарол МУП-а Унско-санског кантона, Але Шиљдедић.

Из МУП-а Средњобосанског кантона такође говоре да нису чести случајеви кажњавања возача због споре вожње.

-Сигурно је да морамо урадити нешто и у таквим случајевима. Треба потенцирати да се заведу појачане акције и када је ријеч о таквим возачима, а нарочито у градским подручјима, али и на отвореним путевима - рекао је Хасан Хоџић, портпарол МУП овог кантона.

Према Закону о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, возач не смије смањити брзину кретања возила до те мјере да његово возило представља сметњу нормалном одвијању саобраћаја.

Казна за овај прекршај износи 30 конвертибилних марака, али у случају да је овим прекршајем изазвана или проузрокована саобраћајна несрећа, починилац ће се казнити новчаном казном у износу од 50 до 150 марака и добити један казнени бод, прописано је законом.

За изазивање саобраћајне несреће због споре вожње, возачу може бити изречена и забрана управљања возилом у трајању до два мјесеца.

У случајевима преспоре вожње најчешће потешкоће у саобраћају настају на магистралним путевима. У таквим ситуацијама возила која се нагомилају иза спорог возила масовно се пребацују у лијеву траку, покушавајући да претекну споро возило.

С обзиром на то да је тешко процијенити брзину возила које долази из супротног смијера, у оваквим ситуацијама често долази до саобраћајних несрећа, па чак и ланчаних судара.

На европским путевима далеко је чешће кажњавање возача који спором вожњом угрожавају друге учеснике у саобраћају. На примјер, Белгија је до прије неколико година казнила чак 640 возача који су аутопутевима возили испод или око 70 километара на сат или су се на другим путевима кретали брзинама нижим од прописаних. Споре возаче у САД-у очекује казна и до 500 долара.

Са друге стране, до прије неколико мјесеци Одјељење за саобраћај у Великој Британији открило је да се повећава број погинулих и озбиљно повријеђених у сударима на њиховим путевима које узрокују возачи који возе преспоро. Како кажу из Одјељења, предефанзиван стил вожње у саобраћају доводи до погрешних процјена и реакција осталих возача.

Коментари 0
Повезане вијести
За воланом без појаса и то уз телефон За воланом без појаса и то уз телефон
За неплаћене саобраћајне казне дугује скоро 81.000 КМ За неплаћене саобраћајне казне дугује скоро 81.000 КМ
За неодговорне власнике кућних љубимаца казне од 200 КМ до 600 КМ За неодговорне власнике кућних љубимаца казне од 200 КМ до 600 КМ
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 3m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    3h 14m
    2
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    19h 0m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    17h 22m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    19h 36m
    3