Пале: Дан бораца - један од најзначајнијих датума

15.02.2020. 14:37
1
ИЗВОР: Srna

Парастосом у Цркви Успења Пресвете Богородице за погинуле и умрле борце, полагањем вијенаца на централно спомен-обиљежје и свечаном академијом Борачка организација Пале данас је обиљежила Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата.

Вијенце су положили Бошко Томић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, представници Борачке организације, општине, града Источно Сарајево, представници СУБНОР-а, Црвеног крста Републике Српске, те Удружења пензионера.

Предсједник Борачке организације Пале Михајло Парађина рекао је новинарима да је Дан бораца један од најзначајнијих датума Српске и да га треба обиљежавати, те да садашње и будуће генерације морају имати обавезу да чувају вриједности и тековине својих предака.

-Можемо са поносом да кажемо да смо припадали историјској генерацији српског националног корпуса људи који су у минулим временима имали привилегију да бране свој народ и стварају Српску која је највреднија тековина, одраз жеље и воље српског народа у БиХ- рекао је Парађина.

Он је навео да је прошло више од 25 година од завршетка рата и да постоје борци које живе живот недостојан човјека, те да би републичке институције требало да посвете више пажње њиховом запошљавању, а потомци оних који су дали живот за Српску треба да буду испред свих политичких партија.

-Република Српска се налази на многим искушењима и зато је потребно да се брани истина о рату од свих пресуда Тужилаштва и Суда БиХ који желе да направе масакр над припадницима Војске Срспке и МУП-а Српске, као и да се брани од антидејтонских одлука Уставног суда који угрожава територијални интегритет Српске и политички суверенитет- рекао је Парађина.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић честитао је овај дан свим борцима Војске Српске који су најзаслужнији за стварање и одбрану Републике Српске.

-Друштво није одговорило задатку када је ријеч о борцима и њиховим породицама, без обзира што су направљени помаци у одређеним сегментима. Надам се да ћемо у наредном периоду, сви политичари заједно, ставити тачку на одређена питања када је ријеч о овој популацији- истакао је Вуковић.

Према његовим ријечима, борци и даље воле Републику Српску без озбира што Република можда није на прави начин одговорила задатку у послијератном периоду.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да се на централном спомен- обиљежју налази 536 уклесаних имена бораца и то је озбиљан разлог да са посебним пиететом данас обиљежи Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата.

-Треба да се сјетимо свих погинулих који су уградили своје животе у темеље Републике Српске, зато треба да се окупљамо како би ставили до знања окружењу да је Република Српска стечена и одбрањена лавовском борбом, крвљу и та домовина се мора поштовати, чувати, његовати- рекао је Југовић.

Он је додао да ће општина Пале и наредних година улагати у очување спомен-обиљежја и помагати локалној Борачкој организацији.

Борачка организација је и ове године расписала конкурс у основним школама и Дјечијем центру "Бубамара" за најбољи литерарни и ликовни рад о теми "Не, они нису погинули, они живе у нашим срцима, у души их носимо" за које су данас подијељене захвалнице, дипломе.

Награђени ученици у писању литерарних радова су Андреа Лиздек и Драган Скокић из школе "Мокро" и Анастасија Ђорђић из школе "Пале".

Из Дјечијег центра "Бубамара" Пале награђена дјеца у оквиру ликовног стваралаштва су Душица Васић, Олга Радић и Његош Мочевић.

Награђени ученици ликовног стваралаштва из основних школа су Младена Петровић, Тијана Обрадовић и Маја Зарић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Dijete poginulog borca 18.02.2020. 18:16
    E sto ne mogu ova njihova preseravanja
    Ovaj Mihajlo sa ovom svojim ljubavnicom nikako da malo utihne , pa dobro brate dosta vas je vise
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    22h 15m
    0
  • Крађа у Палама
    20h 33m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    17h 0m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    19h 48m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    13h 9m
    0