Предложено продужавање забране уласка у ЕУ

08.04.2020. 21:06
0
ИЗВОР: СРНА

Европска комисија предложила је да до 15. маја буде продужена забрана уласка у ЕУ држављанима земаља које нису чланице блока, која је уведена због пандемије вируса корона, јавила је агенција Анадолија.

Чланице ЕУ усвојиле су 17. марта забрану у трајању од 30 дана, а од тада у земље блока могу да путују само здравствени радници и истраживачи.

Комисија је сада затражила да се продужи период забране, како би се осигурало да све мјере предузете против пандемије изврше максималан утицај.

Технички, државе чланице ЕУ су те које треба да координишу мјере и уведу забрану путовања, јер Унија није правно компетентна да спроводи такве мјере.

Из Европске комисије наглашавају да мјере забране путовања могу бити ефикасне само уколико их се придржавају све државе чланице ЕУ.

За продужетак забране потребна је координација укупно 30 земаља, укључујући чланице ЕУ које се још нису придружиле Шенгенској зони – Бугарска, Румунија, Хрватска и Кипар – и земље које нису чланице ЕУ, а које су дио зоне без граничних прелаза – Норвешка, Лихтенштајн, Швајцарска и Исланд.

Одлука о продужавању очекује се у сљедећих неколико седмица.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ остала без приступних преговора? БиХ остала без приступних преговора?
Од 2024. године држављанима БиХ за улазак у ЕУ ће требати потврда Од 2024. године држављанима БиХ за улазак у ЕУ ће требати потврда
EУ на мала врата увела санкције грађанима Српске EУ на мала врата увела санкције грађанима Српске
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    12h 28m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    9h 57m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    9h 15m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    4h 11m
    0
  • Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
    8h 39m
    0