Узгојите зачине у саксијама на тераси или прозору

07.04.2020. 11:48
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Мирођија, оригано, першун, рузмарин, босиљак - само су неки од зачина без којих је готово немогуће замислити спремање великог броја јела. Поред кулинарских, зачинско биље се може користити и у љековите сврхе.

Између осталог, босиљак је идеалан релаксант, матичњак помаже у регулисању рада система за варење. Оригано се, због свог антибактеријског, антивирусног, антимиотичког својства, може користити за јачање имунитета.

Узгајање овог биља осим што ће вам омогућити да увијек на дохват руке имате различите зачине, оплемениће и ваш дом. Сађење и гајење зачинског биља у саксијама је заправо једноставан и занимљив процес уз који ћете се засигурно релаксирати и уживати.

Доносимо вам савјете за њихово лако сађење и узгајање.

Услови за раст

Зачинске биљке можете узгајати на тераси или на прозору у саксији. Све што вам је потребно јесте земља, саднице биљака и саксије. Предлажемо здраве саднице биљака, умјесто сјемена, како бисте што прије били у могућности да убирате плодове свог рада.

Слика

За почетак, пронађите што свјетлије мјесто на неком од прозора вашег дома или терасу, на којој ћете смјестити саксије. Препоруке су да оптимална температура у близини биљака буде између 19 и 22 степена, а изложеност директном свјетлу да буде између 5 и 6 сати дневно. У одабиру саксије водите се тиме да пречник буде минимум 15 центиметара, али узмите у обзир да је боље купити што већу посуду због корјења биљке.

Такође, саксија или посуда у коју будете смјестили биљку мора обавезно имати рупе на дну за дренажу воде. Земља која вам је потребна јесте дренажни микс и обична баштенска земља.

Заливање зачинског биља

Оно што ваши зачини у саксији сигурно неће вољети то је вјетар и промаја, те ћете их морати смјестити у ушушкан дио вашег дома или терасе. Сада када сте се одлучили за мјесто становања ваше биљке, пресадите је заједно са бусеном и земљом. Немојте превише заливати ваше биљке - најлакше можете проверити да ли им је потребна вода тако што ћете ставити прст око 2 сантиментра у земљу. Уколико је земља сува, биљкама је потребно заливање. Најоптималнија би била кишница, али уколико вам то представља превелико оптерећење за прикупљање, можете користити и одстајалу чесмовачу. Балон или флашу напуните водом из чесме и оставите га отвореног 24х док хлор не извјетри.

Природна ђубрива

Постоји неколико алтернативних начина ђубрења. Један од њих је да ситно исјецкану кору од банане спојите са земљом у посудама - кора од банане је пуна калијума и шећера, те ће хранити ваше биљке. Такође, љуске јајета ставите у воду и оставите да одстоје пар дана. Овим раствором заливајте биљке и на тај начин ће се природно прехрањивати.

Слика

Зачинске биљке можете користити и као свјеж зачин јелима, а уколико желите да га осушите урадите то тако што ћете направити букет, везати га и окачити да виси наопако у сувој и топлој просторији од 7 до 14 дана.

Април представља идеалан мјесец за почетак узгоја зачинских биљака, а плодове свог рада моћи ћете убирати од маја до краја јесени. Зачинско биље у кухињи ће постати неизоставан елемент ваших јела. На крају, уживајте у свом зачинском биљу, али знајте да правило “умјереност је врлина” важи и код зачина.

Коментари 0
Повезане вијести
Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала
Који су најчешће кориштени састојци у кухињама свијета? Који су најчешће кориштени састојци у кухињама свијета?
Зачин који најбоље утиче на здравље срца и костију Зачин који најбоље утиче на здравље срца и костију
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    18h 10m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    1h 44m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    15h 45m
    6
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    20h 53m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    11m
    0